Owoce już niegdyś doceniono, jako świetne źródło witamin, mikro oraz makroelementów. Swą popularność zawdzięczają także nieskomplikowanym metodą konserwowania i przygotowywania.
Wspaniałym przykładem jest znana od dawna borówka amerykańska, nieraz nazywana również borówką wysoką. Krzak owocowy z rodzaju wrzosowatych, dorastający do 200 centymetrów wysokości, odporny na mrozy i co istotne – ulegający chorobom oraz szkodnikom, dzięki czemu, nie potrzebujący oprysków.
Wyhodowano mnóstwo podgatunków borówki amerykańskiej.
Dokonując próby chociażby skrótowej klasyfikacji, powinniśmy wymienić odmiany dzieląc je co do: zapotrzebowań glebowych, długości pędów, czasu owocowania, wielkości plonów, plenności lub trudności uprawy.
Każdy z hodowców, ogrodników, działkowców, oraz również miłośnicy uprawy roślin na tarasie (dlatego że i w ten sposób możemy hodować poniektóre rodzaje borówki wysokiej), odnajdą i dostosują do swoich predyspozycji jakiś z podgatunków.
Mamy w czym wybierać.
Biloxi – wczesna odmiana o szczególnie smacznych owocach,
Bluecrop – uważana za najbardziej wartościową oraz często zasadzoną na Ziemi,
Bluegold, Brygitta, Bonus – ten podgatunek ma niezwykle duże owoce,
Darrow – bardzo plenna odmiana.
Duke, Chandler – ta z kolei długo plonuje i jest w pełni mrozoodporną odmianą.
Następnie:
Herbert – jedna z najsmaczniejszych,
Elliott Eliot – plonuje późno, racząc nas wyśmienitymi, pełnowartościowymi owocami.
Nelson, Spartan, Patriot to kolejne z odmian tej wspaniałej rośliny.
Nie da się, w tak zwięzłej notatce wymienić wszystkich odmian, a tym bardziej zaprezentować szczególne przymioty każdej z nich.
Borówka amerykańska doczekała się wielu odmian, które wspaniale dostosowują krzew do naszych potrzeb. Czynią tą roślinę nie dość, iż interesującą, to również poprzez prostotę hodowli, oczekiwaną w naszych ogródkach.
Uwydatnienia godzien jest fakt, iż bez względu na posiadaną odmianę, plony tej rośliny zdobić mogą nie jeden stół oraz ukontentować najbardziej nawet wymagające smaki.