Najlepszy sposób na robienie dżemów

Lato się kończy, a wspólnie z nim plony nabierają pełniejszych barw i posmaków. Zbierane i jedzone bezpośrednio z drzewa bywają najlepsze, więc z trudem się takim sprzeciwić. Bywają także doskonałym źródłem błonnika i witamin. Co zdziałać, by zatrzymać dla nas oraz rodziny niesamowitą potęgę owoców?

Jak na przykład stworzyć przetwory owocowe? Dżem.
1. Najlepiej jest, jeśli posiadamy nasze owoce w ogrodzie bądź na działce. Powinno się zebrać je oraz starannie umyć. Czasami jest konieczne przemyć owoce z nadpsutych fragmentów, łodyg oraz liści. Jednakowo bywa z kupowanymi owocami, najzdrowiej na jarmarku, gdzie owych naturalność jest sporo lepsza niż w supermarkecie.
2. Owoce należy pokroić w niewielkie części, wydobyć ziarenka – wtenczas uzyskamy fakturę typowego dżemu z częściami owoców. Jeśli z kolei zależy nam na równym dżemie, to plony wolno zmiksować, a jeżeli na dużych kawałkach – pokroić je w grubsze.
3. Należy naszykować spore i wysokie
naczynie (podczas smażenia jest w stanie dojść do wrzenia oraz bryzgania sokiem).
4. Dołączamy niewielką ilość tłuszczu, najlepiej roślinnego – łyżkę oleju rzepakowego albo jeszcze lepiej – oleju kokosowego.
5. Podgrzewamy olej oraz dorzucamy nasze owoce.
6. Owoce powinno się podsmażać do osiągnięcia odpowiadającej nam konsystencji przetworów, ale poleca się, by smażyć je parę minut od bulgotania.
7. Kiedy nasze owoce bulgoczą, trzeba dorzucić do nich określony fixer do przygotowywania dżemów. A najlepiej zrobić przetwory owocowe bardziej zdrowe, innymi słowy dodać troszkę słodzika plus agartynę (do spotkania jest w niemal wszystkich hipermarketach).
8. Po zrealizowaniu owych działań, należy gorące rezultaty smażenia rozłożyć szybko do wyczyszczonych i wyparzonych słojów, zakręcić je oraz ustawić „do góry nogami”, czyli dnem do góry. Zostawić na 24 godziny w takiej pozycji, ażeby przetwory owocowe się wyjałowiły.

przetwory owocowe


Przetwory owocowe to perfekcyjny sposób spożytkowania nadwyżki owoców, które wyrastają większości w ogrodzie.