Kompania Piwowarska, posiadająca siedzibę na terytorium Polski, jest spółką, zajmująca się produkcją piwa, między innymi smakowego, które podlega klasyfikacji pod pozycją CN2206. Wytwarzane jest ono poprzez dodawanie do piwa tradycyjnego – już po zakończeniu procesu fermentacji alkoholowej – wody, syropu cukrowego, a także substancji aromatycznych.
Postępowanie sądowe w sprawie podatku akcyzowego
W pierwotnej deklaracji podatkowej wspomniana spółka wyznaczyła wartość podatku akcyzowego, który powinien być należny w związku ze sprzedażą piwa smakowego. Obliczenia, mające na celu jego ustalenie, uwzględniały parametry takie jak stopnie Plato oraz wzór Ballinga. Jednakże, w związku z niewłaściwie wyliczoną kwotą opodatkowania za listopad 2004 r. Kompania Piwowarska wystąpiła o zwrot nadpłaconej w związku z tym wartości. Zarówno organ pierwszej instancji, jak i drugiej oddaliły jednak ten wniosek i w konsekwencji spółka wniosła zażalenie do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu, który ostatecznie uchylił wydaną uprzednio przez pozostałe organy decyzje. Natomiast, i od tej decyzji została złożona skarga kasacyjna – tym razem przez Dyrektora Izby Celnej.
Stopnie Plato
Całe zamieszanie spowodowane było niejasnością związaną z wyliczaniem stopni Plato. Kompania Piwowarska w pierwotnej deklaracji podatkowej wyliczyła wspomniany parametr poprzez odjęcie zawartego w produkcie cukru od ekstraktu rzeczywistego piwa. Jednakże, później uznano, że ma to zastosowanie jedynie w sytuacji, gdy wytwarzane było piwo tradycyjne, nie smakowe. W związku z tym narodziło się pytanie – czy stopnie Plato należy wyliczać z uwzględnieniem ekstraktu pochodzącego z określonych substancji smakowych (dodawanych do piwa już po zakończeniu procesu jego fermentacji) czy też z ich pominięciem.